Archívum

2009.09.15. 18:15 | fabaceae | Szólj hozzá!


A tejes és üdítő italos kartondobozok 75 százaléka papír, így azok újrahasznosíthatók. E csomagolóanyag szelektív visszagyűjtése azonban elmarad nemcsak az EU tagállamok átlagától, de a hazai lehetőségektől is, mivel a lakosság 100 italos kartondobozból mindössze 10-12 darabot dob be a szelektív gyűjtőszigetek papír (Budapesten) és műanyag (vidéken) gyűjtőedényeibe. Ezen szeretne javítani az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés "Belevaló Dobozok" elnevezésű akciója

Az egynapos figyelemfelkeltő akció keretében június 9-én reggel 8-től este 6-ig, Budapest 22 előre kijelölt szelektív gyűjtőszigetén, a környezetvédelmi egyesülés munkatársai apró ajándékokkal jutalmazzák mindazokat, akik italos kartondobozokat hoznak a helyszínre. A kezdeményezésben résztvevő gyűjtőszigetek listája a www.iksznet.hu honlapról tölthető le, míg az összes budapesti szelektív hulladék gyűjtősziget listája a www.fkf.hu oldalon érhető el.

Magyarország figyelemre méltó fejlődést produkált az elmúlt 4 évben az italos kartondoboz gyűjtés terén. Tavaly (2008-ban), a 2004-során begyűjtött italos kartondoboz mennyiség ötszörösét, azaz 1.350 tonna dobozt gyűjtött szelektíven a lakosság, amely mennyiség újrahasznosításával több, mint 8.458 fát mentettünk meg a kivágástól. Az évek óta javuló eredmények ellenére hazánkban a forgalomba hozott italos kartondobozoknak csak 12%-a, míg Csehországban 19%-a, Ausztriában 52%-a, Németországban 65%-a kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elteweb010.blog.hu/api/trackback/id/tr761384431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása